Nieuw Zeeland 2023 (2)

Nieuw Zeeland 2023 (2)

Hallo,
Vrijdag 24 februari.
Alweer een week voorbij.
Zit nu binnen, met buiten windkracht zes/zeven en regen en de golven beuken op het strand.
Heel ander weer ineens, duurt een dag en dan weer terug naar de zomer.
Maar het geeft de inwoners hier weer herinneringen aan wat ze hier de laatste weken hebben meegemaakt.
Onze tripjes in de omgeving lieten niet veel schade zien, totdat we “ons” oude buurtje gingen bezoeken: onze beide buren mogen niet meer in hun huis wonen, zoveel is er weggespoeld/weggegleden van de heuvel waar de huizen op staan. Die van ons mag nog net, daar zit nog een paar meter tuin achter het huis.
Je gelooft je ogen niet als je ziet hoe buurman zijn balkon weg is en nu 12 meter lager ligt en de hele achtertuin nu een soort van ravijn is.
Vraag is of er ooit weer herstel mogelijk is, er moet minstens paar duizend kuub grond heen om weer iets van een helling te maken en de huizen te steunen.
En er is geen verzekering die dat betaalt.

Ons oude buurtje wordt nooit weer als vanouds.
Veel oude bekenden weer ontmoet; familie, buren, oud-collegas, vrienden, bekenden van de BBC, de pizzeria, Willem van Dutch Delight, prachtig allemaal.
Lijkt wel of we nooit zijn weggeweest.
Alleen is alles veel duurder geworden.
Las net in de Nederlandse krant dat een bloemkool 3.50 euro kost, hier is diezelfde bloemkool zes euro. De overstromingen hebben groot deel van fruit- en groente oogst vernield.
We hebben een deel van ons plan moeten aanpassen, omdat er nog veel wegen dicht waren. Weggeslagen of bedolven.


Wordt elke dag beter hier, alleen aan de oostkust zit nog veel in de ellende, zonder elektriciteit en deels nog onder water.
Ons zomerhuisje had ook schade door de storm, dikke boom op het dak, net op tijd gerepareerd, ook de waterpomp verzopen en netjes vervangen.
(Ook al wonen we hier in de bebouwde kom, we hebben, net als iedereen hier een eigen watertank, met hydrofoor. Normale zomer, zouden we nu een tankauto met water moeten kopen, maar door de vele regen krijgen we het nu niet op.)
Langzaam komt het leven hier weer op gang, alleen de vuilnisophalers zijn nog ontregeld. De hele buurt heeft elke dag de container bij de weg, maar er komt niemand, alleen de afvalemmer op het strand wordt netjes elke dag geleegd door de gemeente.
Dus een regenachtige dag, tv kijken. Niks veranderd: zelfde nieuwslezers, weerman, sportman, geloof zelfs zelfde kleren aan.
Wel de hele dag een life uitzending van het Haka festival.

Laatste paar dagen visite van Nelie’s broer met zijn partner. Die zijn al een paar weken hier, reizend in een camper. Gezellig zo, met ook een dag nog een extra logé, een Australiër, die geen hotel meer kon vinden. Eentje met nederlandse voorouders, dus we hebben stambomen uitgewisseld, onder genot van een biertje op het  strand. Mooie verhalen weer.

Volgende week naar het noorden voor een paar dagen en dan bedenken waar dan heen.

Morgen tochtje naar Tawharanui, de plek waar we zondags gingen wandelen en dan zwemmen, eten in Auckland, met een hospice-shop collega en zondag op bezoek bij een oud-Fonterra-collega, Druk Druk in de vakantie….

Wordt vervolgd

Print Friendly, PDF & Email
Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments
  • Lekker door gaan met genieten!!
    dikke tút ut Grou, Yda

  • Wat zal het angstig geweest zijn voor jullie buren.
    Grappig dat je na een aantal jaren gewoon weer de draad oppakt met de oude bekenden.

Website van Nelie en Lieuwe

Menu

Lieuwe

Geboren en getogen in Friesland
Na 55 jaar verhuist naar Auckland, Nieuw Zeeland.
Houdt van lekker eten, wijn en werken.