18-10-2019 Vakantie Tasmanië Australië (3), Hobart en Tasman Peninsula

18-10-2019 Vakantie Tasmanië Australië (3), Hobart en Tasman Peninsula

Na Bruny Island twee dagen Hobart. Weer mooi in een hotel 10 minuten lopen van het centrum. De eerste dag bezoeken we MONA, een museum gesticht en betaald door een superrijke gokker. Zelfs de ferry ernaar toe hoort bij het museum.

fantastisch: woorden maken met water!
halverwege worden we gevraagd een fiets te tekenen, simpel toch?

We krijgen allemaal een iPhone met oortjes: er hangen geen teksten bij de kunstwerken: je richt de iPhone erop en die laat een tekst zien, of een gesproken uitleg. Simpel en het werkt fantastisch. Man, wat heeft die gokker er iets moois van gemaakt! Ben nog nooit zolang in een museum geweest. Een echte aanrader, ook al zal het voor veel mensen wel ver van huis zijn.

Het museum is onder de grond, drie verdiepingen, met de meest diverse verzameling kunst die je ooit hebt gezien. Van pre-historisch, Egyptisch, tot futuristisch , alles wat je maar kunt bedenken. En alles betaald door een privé persoon!

De tweede dag doen we een city tour in de morgen. Met een omgebouwde tram en een hoogbejaarde chauffeur. Geschiedenis van Hobart krijgen we mee. Weer veel verhalen over gevangenen, uitroeien van de aboriginals, cultuur en natuur. Van de vrouwen gevangenis (female factory) tot bierbrouwen, van botanische tuinen tot het paleis van de huidige gouverneur.

Daarna rijden we naar onze laatste bestemming, Port Arthur. Een museum dorpje 90 kilometer verderop.
Ook weer gebouwd voor en door gevangenen. En weer mooie verhalen over gruwelijke geschiedenis. De Engelsen waren geen vriendelijke, sociale mensen in de 19e eeuw. Aboriginals als schadelijke dieren beschouwen, mensen deporteren vanuit UK naar Australië omdat ze een appel hadden gestolen, doodstraf, brrr. Dan is Boris een lieverdje.

De laatste avond een echte spooktocht door het museum dorp, met weinig licht en veel spookverhalen. Griezelig en omringt door walibi’s die in het donker rond huppelden.

De dag erop via Sydney weer terug naar Auckland, weer in ons eigen bed. Al met al zeer geslaagd

Print Friendly, PDF & Email
Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Website van Nelie en Lieuwe

Menu

Lieuwe

Geboren en getogen in Friesland
Na 55 jaar verhuist naar Auckland, Nieuw Zeeland.
Houdt van lekker eten, wijn en werken.