16-08-2015 : Toerisme

16-08-2015 : Toerisme

Alweer zondagavond. De tijd die vliegt hier voorbij! Voordat je het weet is er weer een week verdwenen. We zitten hier alweer zes maanden, die voorbij vlogen als weken. Het is volop genieten en voelt nog steeds als een soort van werkvakantie. De laatste paar weken wordt het weer beter, minder regen, dus meestal in het weekend de omgeving verkennen. Of de stad zelf. De stad zit vol met parken, veel ervan met een heuvel in het midden. Vroeger was die heuvel een vulkaan, nu (definitief, hoop ik) slapend. Eén van de grootste parken is Cornwall park, met One Tree Hill in het midden, 182 meter hoog, en geen boom meer, dus meer No Tree Hill, gekapt door de Maori’s.  Een zondag met droog weer is perfect om het park eens door te struinen en naar de top te lopen. Prachtig uitzicht over de stad!

Het park ligt echt midden in de stad en toch lopen er koeien en schapen. Het wordt deels nog steeds gebruikt als boerderij. Je hebt het idee dat je ver buiten de stad bent, je hoort ook bijna geen verkeer. En zondags is het ook lekker, na wat langer slapen, lekker ontbijtje en de Leeuwarder Courant (via de Ipad) de auto te pakken en de toerist te spelen.

Een andere mooie plek om heen te lopen is Mount Victoria in Devonport, een  voorstad van Auckland. Ligt op een soort van schier eiland, dus rondom water. Uitzicht daar is ook spectaculair. Devonport is zelf ook mooi met nog veel oude houten huizen, uit de tijd van de eerste emigranten. Veel restaurantjes, bijna allemaal Aziatisch; Chinees, Indiaas, Koreaans, Thais, met zo nu en dan een Grieks eethuisje ertussen.

Twee weken geleden zijn we naar Manukau Head gereden, naar de vuurtoren. Laatste drie kwartier geen huizen meer, alleen natuur. Fantastisch. De vuurtoren is nog wel in gebruik, nu geheel automatisch. Vroeger waren er zes mensen voor nodig, elk met hun eigen gezin en kinderen. Stond er ook nog een telegraaf om berichten naar het buitenland te versturen. Nog meer mensen nodig. Dus was er ook een schooltje, en woonden er ook nog wat vissers. Zelfs nog een kerkje.
Internet uitgevonden en automatische lampen: geen mens meer nodig daar, dus uitgestorven.

Gelukkig heeft iemand er een paar dollar aan besteed en is alles gerestaureerd. Mooie plek om te bezoeken en een mooie rit erheen.

Vandaag zijn naar een watervalletje gelopen, ergens in de bossen. Zonnetje erbij, graad of vijftien, lekker. Onderweg nog een hele groep Japanners tegengekomen, die al zingend door het bos liepen. Zelfde liedjes, zelfde melodie als in Nederland  , alleen in het Japans. Raar, wij maar denken dat potje met vet echt een Nederlandse uitvinding was…

Daarna naar Bethel’s beach gereden, een surf strand. Met zwart zand. Vreemd gezicht.
Zoals je kunt zien, werden er ook nog trouw foto’s gemaakt, door een stel Japanners.
15 graden is bij zee koud, maar voor de Kiwi’s valt dat mee, we zagen nog mensen in zee zwemmen en kinderen pootje baden.
Voor de surfers moet het fantastisch zijn: de golven zijn super hoog. Zeker een plek om van de zomer eens naar terug te gaan.
Het weekend eindigt vaak bij Mamak, een piepklein Maleisisch restaurantje in de binnenstad. Verschrikkelijk lekkere goreng, nasi en weet ik veel wat. We hoeven bijna niet eens meer te bestellen: de bediening weet wat we lekker vinden. Klein in een grote stad!

Zo is er elke week wel iets te bedenken om naar toe te rijden. Allemaal binnen een uur rijden. We beginnen echte toeristen te worden. Waar je wel aan moet wennen is dat het hier geen massa toerisme is: verwacht dus geen horeca onderweg. Vaak is er wel een toilet gebouw, maar een strandtent, of een cafeetje met koffie: nergens. We zullen nog zelf een thermoskan moeten kopen en straks een koelbox.

Print Friendly, PDF & Email
Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 comments
 • Mooie foto’s – mooie natuur – mooie avonturen.
  Fijn om te lezen dat het goed gaat met jullie.
  Groetnis fan Janke.

 • Ik betrap me erop dat ik naar jullie verhalen ga uitzien.
  Het wordt zo geschreven dat je het voor je ziet.
  Blijf door de ogen van een toerist kijken en vertel het ons.
  Groeten van Anneke

 • Al 6 maanden?
  Zo mooi wat jullie schrijven! Ik blijf me verheugen op de verhalen en de foto’s de komende jaren.

 • Ook ik geniet van jullie verhalen elke maand ,en alle tijd om ze te lezen.

 • Bent u de Lieuwe monsma die in Sneek (friesland)op school heeft gezeten.
  Want de fam.Ubbink zoekt je.

Website van Nelie en Lieuwe

Menu

Lieuwe

Geboren en getogen in Friesland
Na 55 jaar verhuist naar Auckland, Nieuw Zeeland.
Houdt van lekker eten, wijn en werken.