15-01-2017 : Twee jaar in Nieuw Zeeland!

15-01-2017 : Twee jaar in Nieuw Zeeland!

Hallo allemaal, hier Nelie.
De kerstkaarten druppelen nog binnen ( dank daarvoor) wanneer ik bedenk dat we al bijna 2 jaar downunder zijn!
Time flies when having fun! (voor beppe: tijd gaat snel als je je vermaakt)
Zo kun je het wel noemen!
Nog erg naar de zin hier. Dus nog geen terugdatum geboekt. Integendeel Lieuwe is bezig met onze verblijfsvergunning, verhaal volgt hieronder.

Veel dingen lopen gesmeerd. Lieuwe heeft een zeer leuke baan bij Fonterra, hij kan weer veel mensen enthousiast maken voor hun vak.
Veel tijd samen, nu ik niet meer ‘s avonds en weekends hoef te werken en Lieuwe niet veel op stap is.
Mijn vrijwilligerswerk loopt goed: de Hospiceshop doet het goed, in Ons Dorp is nog steeds veel te doen.
Om in Ons Dorp mijn verpleegkundige ervaring niet te laten blijken als vrijwilliger is soms moeilijk. Ik ben tenslotte vrijwilliger daar en geen nurse!
Soms zit ik bij een ernstig ziek iemand de BAHHS score te doen! Om te kijken of ze in levensgevaar zijn. Nu is die score vaak te hoog, maar wat kan ik er mee? Zeggen dat de client erg ziek is. Dat vertel ik de nurse, maar zij moet het uitvoeren.
Dat gebeurt toch wel regelmatig, en ik kan me er niet mee bemoeien.
Maar het voelt wel goed om dan ook naast zo iemand te zitten, ik heb tijd voor deze vaak stervende bewoner. Tijd voor de aandacht voor een mens! Je ziet ook veel eenzaamheid daar onder de ouderen.

Plannen voor 2017?
Iemand vroeg mij of ik ook een doel had of plannen voor 2017!  Die vraag overviel mij, had ik nog niet aan gedacht!  Ik geniet, werk en plan vakanties!!
In Februari gaan we 10 dagen naar het Zuidereiland en in mei ga ik weer naar Nederland.
De kinderen komen ook dit jaar, net als mijn broer en zijn dochter.
Wordt hier nog druk hier, bewoners van it String verwacht ik ook deze winter!
En onze (schoon)zus  en zwager zijn net geweest!
Dus aan bezoekjes ontbreekt het hier niet.
Regelmatig zien we ook collega s van FrieslandCampina hier, leuk even bijkletsen.
En Lieuwe had 2 stagiaires van het Van Hall instituut te Leeuwarden. Die willen hier wel blijven!

Tot zover, Lieuwe gaat nu verder.

Tja, onze permanente verblijfsvergunning, papierwinkel met een flinke doorlooptijd! Ergens begin 2016 begonnen met de eerste formulieren, dat gaat hier per kilo. Niet dat ik het zelf hoef te doen, nee, wordt allemaal uitbesteed. Blij toe, want ben er nog niet precies achter hoe de ambtenarij werkt hier. Soms valt het erg mee, zo was ons Kiwi rijbewijs een fluitje van een cent, al deed de folder met de procedure flink moeilijk. Nee, drie tientjes de man een pasfoto en klaar waren we. Verblijfsvergunning is graadje moeilijker. En gezien de leeftijd, we worden beide 60 dit jaar, was er een extra ingewikkelde route, via een speciale aanvraag bij de minister. Prachtige brief werd er gemaakt, waarin we als modelburgers werden weergegeven, met volledige toewijding voor Nieuw Zeeland en absoluut niet nu en later hulpbehoevend.  Na vier maanden kregen we bericht dat de minister ons wel zag zitten en dat we drie maanden de tijd hadden om de rest van de papierwinkel in te leveren bij de immigratie dienst. Dat was eind november.

We kregen een lijstje van bewijsmateriaal dat moet worden verzameld en het meest belangrijke  was het bewijs dat we een serieuze relatie samen hebben en ook nog eens bewijs dat we echt bijelkaar wonen. Leek makkelijk, maar viel nog niet mee: hoe bewijs je dat? enveloppen met onze beide namer erop werd verteld. Ok, maar wie stuurt die dan? Post komt van de belastingdienst of OZG van de gemeente, kerstkaarten op “familie-naam”. Dus speciaal mensen gevraagd ons kerstkaarten te sturen met onze beide namen er volledig op. Briefje bij de makelaar, briefje van de bank hier. Daarnaast nog verklaringen van goed gedrag, op te vragen bij ministerie van Justitie in Nederland. Die van Nelie kwam binnen een week, die van mij kwam niet. Bellen, emailen, enz. Na vier weken kwamen er drie tegelijk, ze willen me wel kwijt zo te zien. Trouwakte, geboortebewijs, alles laten vertalen in het engels, stempels erop, net na oud en nieuw alles op de post. Nu gaat het weer drie tot vier maanden duren. Maar, zo goed als klaar.
Onze belastingpapieren zijn ook zo’n beetje klaar, dat heeft ook negen maanden geduurd. En dat voor één maand nog in Nederland wonen! Ook hier weer een uitbesteed klusje, al met al gisteravond een email gekregen met het voorstel Dat gaat nu naar de belastingdienst en die kunnen er nog een jaar over doen, om definitief uitslag te geven. Al met al dus dik anderhalf jaar werk voor een dikke drie tientjes teruggave.
Ik ga niet zeuren, want we hebben weer drie tientjes.

Zoals gezegd, nog even en we hebben vakantie. Met Kerst een paar dagen vrij gehad, maar verder steeds naar kantoor en land wat doorgereisd bij de fabrieken langs. Ook op de agenda een Friezendag, in Hamilton. Hadden we nog niet van gehoord, maar viavia een uitnodiging, dus dat gaan we ook meemaken over een paar weken.
Een popfestival staat ook nog op de agenda eind deze maand: Alan Parson, Icehouse en Bonnie Tyler. Dus je moet wel een beetje op leeftijd zijn en niet te dicht bij het podium komen als Bonnie speelt, maar wordt wel feest. En last but not least: kaarten voor Adele! Altijd al willen zien en nu komt ze hier naar toe, voor drie optredens. En wij zijn er bij!
Het lijkt wel op we altijd vakantie hebben!

Is niet helemaal zo: tussen de weekenden in, wordt er druk gewerkt, Fonterra vraagt veel tijd. Super leuk om er te werken, een giga leuke uitdaging, waar ik veel in kwijt kan. En fantastisch te zien dat we heel veel resultaat hebben van ons werk.

Zit hier wel een beetje te duimen voor veel vorst in Friesland: een elfstedentocht wordt wel weer es tijd!

Print Friendly, PDF & Email
Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 comment
  • Vanmiddag heerlijk aan het schaatsen geweest op de Rypstjerksterpolder, kunnen jullie in de zomer je vast niets bij voorstellen………..
    klinkt goed daar down under.
    Hier in Grou ook alles oke!!!
    dikke tut

Website van Nelie en Lieuwe

Menu