13-09-2015 : Huis, tuin en keuken praat

13-09-2015 : Huis, tuin en keuken praat

Mijn beurt om wat te schrijven aldus Lieuwe!
Laat ik het dan maar es over alledaagse dingen hebben. Jullie denken dat we hier alleen maar vakantie hebben maar zo zit het niet!

Lieuwe steekt behoorlijk wat uren in Fonterra en geniet daarvan. Weekends houdt hij zoveel mogelijk vrij om samen wat leuks te doen.

Wat doe ik dan diezelfde week? Huis en tuin op maandag en dinsdag, kom net uit de tuin. Die is zo goed als onkruidvrij nu, was nog een hele klus! Gekke tuin, in lagen op de heuvel. Veel palmbomen, boomvarens, grassen en vruchtbomen (citroen en sinaasappels). De sinaasappelboom is leeg, hebben we gegeten en gedronken. Er hangen nog een paar citroenen aan de boom. Die worden nog geplukt en neem ik mee voor verkoop in de hospiceshop.

Wat bloeit of gaat er bloeien: papagaaibloemen, orchideeën, irissen, schildpadbloem, allerlei soorten grassen en varens en planten die ik niet ken. Elke keer zie je weer wat anders. De orchideeën heb ik pas 2 weken terug ontdekt. Ik stuur wat foto’s mee van onze tuin. Vandaag wat gezaaid en geplant.

Terras is intussen aangekleed met mooie bloem potten van Morris en James. Pottenbakkerij en met de hand geschilderd (zie foto) Kunnen we mooi zitten deze aankomende zomer. Daar is ook een klein zwembadje, welke we nog niet mogen gebruiken. Morgen komt de inspectie kijken of alles wel veilig is! Er zou eens een kind in kunnen vallen, er moet een afgesloten hek omheen!  Zien jullie ons al luieren deze zomer? Samen met ons bezoek!

Ja, want bezoek is al gepland: in december mijn broer met dochter, in januari vrienden, in februari onze dochter met vriend. En niet te vergeten mijn collega Inge komt samen met haar man op 8 oktober op de koffie! En er zit nog meer aan te komen maar die data staan nog niet vast. We hebben 4 slaapplekken extra, dus kom maar op!

Ben ik op maandag niet in de tuin dan poets ik het huis. Gelukkig gebruiken we niet alle ruimtes dus dat is wel te doen. We hebben nl 3 badkamers en 4 slaapkamers en nog een downunder woonzitkamer.  Of ik ben flierefluiten met buurvrouwen of met  een vrouw van een collega van Lieuwe, ook Nederlandse.

Woensdag en vrijdag ga ik naar de Hospiceshop, daar heb ik jullie al over verteld. Ik ben bij het Hospice aangenomen als community visitor, bezoek afleggen bij terminale patiënten in mijn woonbuurt. Twee keer is er iemand bij mij aangemeld, de eerste keer ging ik net naar Nederland en de 2de keer overleed mevrouw voordat ik haar kon bezoeken.  Daarom werk k zolang in de Hospiceshop, verkoop van 2de handspullen, zodat Hospice gratis zorg kan bieden. Wij moeten elke dag 700 dollar maken, elke week 4200 dollar. Hospicezorg is gratis, 30 procent van hun inkomsten komen uit de shops, 50 procent vanuit donaties en 20 procent vanuit evenementen. Ons Hospice heeft dan ook 700 vrijwilligers in dienst en ongeveer 100 betaalde werknemers. Een evenement wat we net gehad hebben was een bruidsbeurs. Tweedehands trouwjurken en accessoires te koop! Er was zelfs een trouwjurk uit 1940 (zie foto)! Was een succes, totaal 10.000 dollar opgebracht. Ik heb daar ook spullen verkocht, was leuk! Wat doe ik in de shop? Sorteren, verkopen en etaleren. Wij houden alleen de mooiste dingen, de rest gaat naar een goedkopere shop of naar de afvalcontainer. Je komt de gekste dingen tegen. Maar de tweedehandswinkel is wel populair in Nieuw Zeeland. In ons centrum zitten al 5 van die shops tbv de kerk of het Leger des Heils.

Donderdags is de dag van Ons Dorp (zie foto). Een kleine woongemeente in het westen van Auckland, ik werk daar in het carecentrum als vrijwilliger. Kon ook betaald werk krijgen maar dan moet ik veel te vroeg opstaan!  Ik doe nu alleen de leuke dingen! Langzaam maar zeker raak ik gewend aan het langzame ritme van werken daar. Van de actieve verloskamers van het MCL naar het activeren van ingedutte bewoners die ziek zijn, oa stroke, parkinson, ouderdom met veel gebreken. Bijna allemaal Nederlanders. Ik lees de krant met hun, speel rummykub of ga wandelen of een brief naar Holland schrijven. De caregivers vinden rummykub ook leuk, willen dit ook leren en vroegen of ik niet elke dag kan komen. Ook omdat ik Nederlands met deze mensen spreek.  De caregivers zij allemaal getint en komen van de eilanden in de Pacific of uit Azië. Caregivers zijn ziekenverzorgers of helpende. Er is ook 1 meisje uit Nederland. Ik vertel ook veel over Nederland, waar ik werkte, waar mijn schoonmoeder en vader wonen, over broers en zussen. Allemaal vinden ze dat interessant! Dus jullie gaan over de tong! Wat natuurlijk ook veel in de belangstelling staat is de krant en de vluchtelingen!

Vorige week was ik gaar, had van 11 – 16 uur rummykub gespeeld met verschillende mensen. Ook mooi gepraat met Dien en Dirk, je noemt hier iedereen bij de voornaam. Hij van 1918 en zij van 1922, volgend jaar 70 jaar getrouwd, ze zitten de hele dag hand in hand.

Nou. dit is al een heel verhaal!

Zaterdags winkelen, boodschappen doen. We gaan eerst naar een Aziatische shop en dan naar de Countdown. Die Aziatische shop is prachtig, verkoopt zelfs varkenskop (foto).

Volgende keer meer over de keuken en de winkels, de nagelstyliste, de kappers, de mode, ons winkelbuurtje, kakkerlakken,  en de rest.

Sturen jullie es een berichtje terug? Via de mail Neliesoepboer@me.com of Lieuwemontsma@icloud.com. Jullie weten nl alles van ons maar wij niet van jullie! (is niet helemaal waar, we hebben namelijk een aantal trouwe beantwoorders)

Print Friendly, PDF & Email
Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 comments
 • Hallo Nelie en Lieuwe,

  Wat een mooie weergave van jullie / jouw werkzaamheden, en veelzijdig op deze manier.
  Fijn dat je in het Nederlands met deze mensen kan converseren…terug naar hun roots.

  En dan je tuin, wij hebben al moeite om een orchidee in de kamer mooi te houden , de paradijsvogelbloem dan ….die koop je hier per stuk?
  Volgen ze daar omrop Fryslân ook via de computer?

  Leuk zeg dat er geregeld bezoek uit het heitelân komt, onderhoud je het Frysk ook.
  Hartelijke groet Janny M

 • Ik sluit me helemaal aan bij mijn collega’s.
  Het is net of ik een collum lees in een tijdschrift, ongekend talent Nelie.
  Zo te lezen hebben jullie je draai daar al aardig gevonden.

  Groetnis fan Anneke.

 • tjonge jonge sa te hearren goed nei’t sin der. prachtig om sa fan jim op’e hichte te bliuwen
  groetnis Roelof en janneke

 • Hoi Lieuwe en Nelie.
  Wat leuk om jimme ferhalen te lêzen. Nelie ik sjoch dy dêr al sitten te rummycuppen. Krekt wat foar dy, do hast dêr alle geduld foar.
  Hooplik wol Lieuwe jûns dan net noch ris rummycuppe!
  Hjir giet alles goed, t wurdt hjerst!!!
  Op it wurk drokke en minder drokke dagen, sa as dat op de kraam/ferlos giet.
  De nije feestkommisje hie in hiel slagge feestje organisearje (ha ik heart, ik hie nachttsjinst)
  Se wiene te faren west, en Arie is te wetter rekke, hilariteit ten top natuurlik!
  Fierder sit it nije kompjutersysteem der oan te kommen, epic! It skynt it neusje fan de salm te wurden.
  We moatte allegearre op kursus en der binne wol 15 kollega,s “super user”wurden.
  Dus der is hoop foar my dat ik it ûnder de knibbel krij!!!
  Leafs Ypie

 • Wat leuk om te lezen!
  En wij hebben er ook zin in! Nog maar 1 nachtje en dan vliegen we jullie kant op!

  Tot donderdag!

  Groetjes ons

Website van Nelie en Lieuwe

Menu