06-11-2017 : Jetlag.

06-11-2017 : Jetlag.

Nog net geen bbq weer.
Onze erg vriendelijke weerman had ons de hele week beloofd dat het weekend echt zomers zou worden. Man heeft bijna helemaal gelijk gekregen, maar niet waar wij wonen.
Zuider eiland is de zonnebrand op en waarschuwen ze al voor te droog weer, hier is het 20 graden en regent het warm water. Dus dan maar buiten douchen.
Tis zo’n beetje korte broeken weer, maar dan wel met laarzen aan.
We zijn nu anderhalve week weer thuis na twee weken Nederland.
En tot nu toe eigenlijk nooit last van jetlag gehad, behalve deze keer. Ook al hadden we bijna 12 uur lekker geslapen van Dubai naar Auckland, na een paar dagen thuis, konden we het ritme niet echt vinden. Op kantoor ben je druk bezig, maar ‘s avonds thuis eerst willen slapen en halverwege de nacht klaarwakker.

Na een week was het weer klaar, maar was een nieuwe ervaring.
Zal de leeftijd wel zijn….
Voor mij was de trip puur werk, op de weekenden na, Nelie ging mee om de familie en vrienden weer te bezoeken.
Was een vreemde manier van reizen: ook al waren we beide in Nederland, we zagen elkaar niet, alleen de zondag.
Maar goed, die zondagen waren dan ook perfect: de ene voor een brunch met de familie om onze beide verjaardagen te vieren, de andere om met ouders te toeren en lekker te eten.
Ook beetje vreemd is onze fabriek in Heerenveen: bijna een drielandenpunt, met engels, fries en nederlands als talen doorelkaar heen. Met de 4-6 Kiwi’s die er werken wezen eten, in hun vaste restaurant: de Wok chinees in Heerenveen. Bijna een cultureel uitstapje.

Een zaterdag uitgetrokken om mijn kiwi reisgenoten Fryslân te laten zien. Het idee dat we bijna continu onder de zeespiegel zijn, maakt hen zichtbaar nerveus, een kamer op de tweede etage in ons hotel was wel het minimum, begane grond? Vergeet het maar!
Als je dan de zeedijk laat zien en hoe vroeger met schep en kruiwagen alles is ingepolderd en ingedijkt, geloven ze je bijna niet.
Ergens kwamen we een oud kerkje tegen, van de 11e/12e eeuw. Pre historie: in Nieuw Zeeland begint dat pas ergens in de 19e eeuw. Musea hier hebben ook niks ouds, de koffer van opa is, daarvoor noppes. Uitgezonderd de Maori historie dan.
Maar verder grote ogen over de hoeveelheid asfalt in Nederland, de goede kwaliteit van de wegen, openbaar vervoer en netheid.
Koffie en eten was niet zo best: kiwi’s hebben natuurlijk de beste koffie van de planeet en ook het beste eten.

Oesters uit de Waddenzee, hmm, gerookte paling: beter dan down under.
Een twee weken vergelijk is positief uitgevallen voor Nederland!
Alleen, het is veel te plat. Heb ze natuurlijk het hoogste punt in de provincie laten zien, 18 meter boven de zeespiegel, maar dat maakte niet veel indruk.
Wat ook opviel was de taal: bijna iedereen spreekt voldoende engels, waar je ook komt. Lijkt wel of Nederland verengelst!
Nu weer thuis, onze backpackers zijn nog een nachtje geweest, de drone maakt weer vluchten, vrijdagavond weer een biertje met vrienden in onze kroeg, voelt weer goed.
We gaan nu langzamerhand de kalender inkleuren met alle bezoekers voor de komende maanden. Ons b&b krijgt het weer lekker druk. Wordt erg gezellig met al dat bezoek, kinderen, familie, vrienden, oud-collegas.

We hebben ook een nieuwe regering. Labour dit keer, een hele aardverschuiving na 12 jaar liberaal. Ze beloven alles anders te doen, zonder dat het geld gaat kosten. Een vrouwelijke premier, 37 jaar oud, met een soort van half bejaarde Geert Wilders als vice premier. Hij is ook minister van buitenlandse zaken, dus hij zal vast nog wel es op de nederlandse tv verschijnen. Trouwens ook minister of racing.
Ben er nog niet helemaal in thuis, maar schijnt dat we zo’n beetje voor elk onderwerp wel een ministerie of minister hebben. (https://www.dpmc.govt.nz/our-business-units/cabinet-office/ministers-and-their-portfolios/ministerial-list)
Minister voor kinderen, voor ouderen, voor veteranen, gaat maar door.
Half november zitten we weer met ons team in Wellington, hebben we ook weer een engagement meeting met parlementsleden en ministers. Fantastische gebeurtenis zal dat weer worden, net als vorig jaar: goede wijn, lekkere hapjes en vreselijk veel dom geneuzel. Gros weet niet wat er buiten Nieuw Zeeland gebeurt, behalve voor een vakantie tripje.

Hoort er allemaal bij.

wordt vervolgd

Print Friendly, PDF & Email
Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 comment
  • Wij hebben blijkbaar een groot vertrouwen in onze zeedijken, we staan er nauwelijks bij stil dat we onder zeeniveau leven en slapen er prima om.
    Door Lieuwe en zijn kiwi’s worden we er weer even aan herinnert.

Website van Nelie en Lieuwe

Menu

Lieuwe

Geboren en getogen in Friesland
Na 55 jaar verhuist naar Auckland, Nieuw Zeeland.
Houdt van lekker eten, wijn en werken.