05-07-2015 : Winter in Auckland

05-07-2015 : Winter in Auckland

Ja, winter in Auckland! In Nederland hoog zomer, zo te horen, en hier hartje winter.
Wat voor weer hebben wij dan? Mooi zonnig, af en toe een buitje en 15 graden gemiddeld overdag, ‘s nachts rond de 9 graden.
Wel te doen dus!
Ondertussen zijn in onze tuin de sinaasappels en citroenen klaar, ze vallen van de bomen. De sinaasappels zijn lekker sappig. In de stad Auckland is het verder erg rustig. Gisteravond op stap geweest in het centrum, wat een verschil met de eerste weken dat we hier waren! Overal plek en veel minder mensen op straat.
Wat dat betreft kunnen onze gasten beter in de winter langs komen!
Ik ben net weer terug van 4 weken Nederland.
Gastvrij ontvangen door familie, vrienden, buren en collega’s.
En…. alles was nog precies hetzelfde!
Even bij de bewoners van ons huis op it String geweest, met veel plezier woont het gezin met 3 jongens daar.
Al druk aan het voetballen en kaatsen in Bitgumole vertelden ze.
Verder veel bezoekjes afgelegd en weekendjes en dagen uit geweest.
Het weer was mooi, met af en toe een buitje en warme dagen.
Het is mij prima bevallen en ik kom zeker weer, maar ik ben nu weer bij mijn echtgenoot!
Gisteren gevierd dat wij, tijdens mijn verblijf in Nederland, 35 jaar getrouwd waren,en…. we gaan voor nog 35 jaar erbij!
Verder is in Auckland ook weinig veranderd tijdens mijn afwezigheid.

Ik ben nu weer bezig bij het hospice en in het verzorgingshuis, ga misschien binnenkort toch ook even bij het dichts bijzijnde ziekenhuis zien.
Misschien dat ze daar nog wat geschikt werk voor mij hebben, het werk van nu is iets te weinig uitdagend.

Nu ga ik Lieuwe van de bank plukken om nog wat te schrijven!

Wat valt er verder nog te vertellen? Er gebeurt hier veel in dit land en ook weer niet. Wat ik er mee wil zeggen is dat de Kiwi’s meesters zijn in het druk zijn met voor mij, hele kleine dingen. Gaat de dollarkoers hier in een paar dagen omhoog, dan staan de kranten vol met waarschuwingen dat het slecht met de economie zal gaan, want we zijn te duur. Drie dagen later gaat de dollar weer naar beneden en staan de kranten weer vol. Ongezouten meningen, direct alles veroordelen, en “ze” hebben het gedaan. De ene dag is heel China schuldig aan de val van de dollar, de andere dag lovende verhalen over China door een handelsakkoord. Micromanagement is het hier. Dat geldt hier ook voor de zuivel: hier gaat alles over cash geld. En het brandt hier in de zakken: geld moet rollen! Heb je vijf dollar, dan snel er twee bijlenen, en zeven uitgeven. Een nieuwe auto (4WD), een boot, een groter huis, een tweede huis, uitgeven dat geld. En als de geldstroom dan stopt, dan stopt er hier veel.

Melkprijs voor de boeren daalt hier net zo snel als in Europa. Omdat de zuivel hier veel groter belang in de economie heeft dan in Holland, mept het er direct in: In een jaar tijd komt er 3-5 miljard dollar minder het land binnen. (hoeveelheid product verkocht is wel hetzelfde) Dat bedrag gaat dus niet naar de boeren en die kunnen het dan ook niet uitgeven.

Over drie weken begint de melk weer te stromen, alle koeien staan nu nog droog.
90% van alle koeien kalft allemaal in dezelfde week!
Het is nog steeds winter en bijvoeren is nodig, maar daar is weinig geld voor.
Al met al spannende tijden, met Russische grens nog steeds dicht, Chinezen die de kast nog vol hebben met zuivel, de dollar die de verkeerde kant uitgaat.
Bij Fonterra zijn we nu bezig met ons beter aan te passen aan al die veranderingen, met als doel meer cash binnen te kunnen halen. Betekent voor bijna iedereen die bij Fonterra werkt dat er dingen gaan veranderen en ook dat er banen verloren gaan. Als grootste werkgever van het land sta je dan ook vaak in de krant hier.

Al met al veel drukte en er gaat ook bijna geen avond voorbij zonder Fonterra in het 8 uur journaal. Hoort er allemaal bij.

Ik kan het nu nog vanuit mn (lekker warme) kantoor doen. Reizen valt nog mee, zo nu en dan Hamilton of New Plymouth, zes uur met de auto. Zuider Eiland is een uurtje met de vliegende bus: zo normaal als de bus in Nederland is, zo normaal zijn hier de binnenlandse vluchten. Kwartier van te voren er zijn is genoeg, app-je op je telefoon en klaar. Zuider eiland is wel echt winter, vorige week was het in Twizel min 20 graden. En veel wegen met ijs erop. Strooien doen ze hier niet. Kachels in een hotel ook niet, tenminste niet waar ik sliep de laatste keren. Twee paar sokken aan, extra deken en een bevroren snor…..
Dan is Auckland beter: vandaag is het ook weer 15-17 graden met zonnetje er veel bij. Lekker! De sinaasappels worden dan ook lekker rijp!

Gisteren nog twee eenpersoons bedden gekocht: wie wil komen slapen: geef ff een gil!

Wordt vervolgd.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 comment
  • Prachtig beeldend verhaal met ins / outs over jullie leven daar.
    Mooi dat Nelie genoten heeft in It Heitelan en omstreken.

    groeten, Janke.

Website van Nelie en Lieuwe

Menu