05-01-2020 : Een weekje vakantie

05-01-2020 : Een weekje vakantie

Allereerst nog een super 2020 toegewenst!
We zijn al een paar dagen bezig, maar 98% van het jaar ligt nog voor ons. Dus wensen mag nog.
De laatste week van vorig jaar lekker naar de Top2000 geluisterd (en gekeken). Geeft meer een kerstgevoel dan het zomerse weer hier.

Net terug van een lekkere week weg, rondritje Noorder-Eiland westkust. Zoveel mogelijk weg van de “snelweg”. (Snelwegen bestaan hier niet en snelle wegen sowieso niet). Alles wat hier buiten de bebouwde kom is geasfalteerd, noemen we zo’n beetje “highway”. Daarna komt de “normale” weg, die meestal te smal is voor een streep in het midden en ook zonder waarschuwing over kan gaan in gravel (of grindweg). Als laatste heb je dan nog de totaal onverharde wegen, die je alleen met 4wd kunt rijden. Inclusief de meeste stranden waar je beneden de vloedlijn ook mag rijden.

Dus hebben we de laatste week weer genoeg gravel en smalle bruggetjes gepasseerd. Zelfs een stuk highway met gravel.
Eerste stop was in Raglan, een kustplaatsje waar veel hippies komen. Nu was het kerstvakantie, dus waren die zo goed als verdrongen door de toerist met geld, maar zo nu en dan zag je ze lopen, Woodstock 2019 figuren.
Tocht  ging via Highway22, smal met heul veul bochten en heuveltjes. Halverwege eraf richting Nikau voor koffie. Een café middenin de wildernis, vlakbij een gloeiworm grot. Je verwacht de enige bezoekers te zijn, zover is het uit de bewoonde wereld, maar het was vol, overvol. Verder over gravel, met mooie vergezichten, zo nu en dan een huis, en je komt niemand tegen. Alsof we de enige bewoners van de planeet zijn. We hadden zin in een biertje, anders hadden we nog uren door kunnen rijden.
Raglan hadden we een mooi airbnb op loopafstand van centrum. Dus vlakbij ons biertje en heerlijk eten. Vis in alle soorten, met namen die we maar voor lief nemen, de smaak gaat voorop.
Mooie waterval gezien. (Weer, we dachten dat we er voor het eerst kwamen, maar het bleek dat we 3 jaar geleden dezelfde waterval van de andere kant af hadden gevonden. Maar toch weer prachtig! Kust met zwarte zand, blauwe hemel en grote golven blijft spectaculair alhoewel water nog steeds erg koud is. Geen zwempartij.

Daarna naar New Plymouth, hoofdstad van Taranaki area.
Kan alleen via de highway’s, meer wegen zijn er niet. Totaal een 270 kilometer. Iets wat hier twee keer zoveel tijd kost als in Nederland, met veel one-lane bridges, “berg”passen, en wegomleggingen. Natuur is hier constant bezig om wegen te vernielen, en Kiwi’s zijn geen echt goede wegenbouwers en sowieso erg traag met repareren, dus veel oponthoud. Voor de toerist een erg mooie rit, maar voor beroepsvervoer een crime.
In New Plymouth het oude jaar uitgezeten, drie vuurpijlen gezien en toen werd het stil. Totaal anders dan in Nederland waar iedereen knalt. Rondje rond de berg gereden, mooie huizen gezien (om te rentenieren?) en stukje Surf Highway gereden. Ben er nog niet achter waar de Surf vandaan komt.

De laatste twee dagen zijn we in Whangamomona geweest, de hoofdstad van de republiek. Plaatsje ligt aan de Forgotten World Highway, een 150 kilometer lange weg door een bijna ongerept stuk NZ. De republiek werd uitgeroepen door de dorpsbewoners vanwege een dispuut met de provincie. Dus hebben ze zich onafhankelijk verklaard en een president benoemd. Tegenwoordig is de eigenaresse van het hotel de president. In het dorp zelf wonen nog zo’n 25 mensen, het gebied zelf een 120. Voor wie ooit naar NZ met vakantie gaat, is dit één van de aanraders om te doen. Een fantastisch mooie rit, met een fantastisch verblijf in het hotel, waar we met de locals een paar fantastische dagen hebben beleefd.

Nu weer in ons eigen huis, met een gele lucht en bijna donker, om 4 uur ‘s middags. De rook van de branden in Australië waait bij ons over, het is okergeel, zelfs na 3.000 km! Kun je nagaan hoe het daar moet zijn.
Morgen weer aan het werk, nog drie weken en dan stop ik bij Fonterra, om weer samen iets geheel anders te doen.
Wat?
Dat vertel ik de volgende keer!  
Wordt vervolgd
Lieuwe en Nelie

Print Friendly, PDF & Email
Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments
 • Leuk om weer jullie belevenissen te lezen en Lieuwe maakt het einde spannend!

 • Hallo Lieuwe en Nelie,
  Wat weer een prachtig verhaal , foto’s..
  En ja dan de eindzin !!🤩🤩
  We zijn benieuwd , deze ervaring nemen ze jullie nooit meer af , in dit prachtige land.
  Groetjes Janny en Jan

 • voor jullie ook de beste wensen en een reislustig 2020!!!!!!!!!!!!dikke tut, Yda

Website van Nelie en Lieuwe

Menu

Lieuwe

Geboren en getogen in Friesland
Na 55 jaar verhuist naar Auckland, Nieuw Zeeland.
Houdt van lekker eten, wijn en werken.