04-10-2015 : Gras, melk en All Blacks.

04-10-2015 : Gras, melk en All Blacks.

Het voorjaar breekt hier aan. De kachel hoeft eigenlijk niet meer te branden en we kunnen weer op een terras een pilsje pakken. In een paar weken tijd zie je hier alles weer groen worden. Eigenlijk moet je zeggen: nog groener, want lang niet alles wordt hier kaal of bruin. Veel bomen en struiken lijken hier nooit hun bladeren te verliezen, of ze zijn in de war. We hebben ook nog geen heel jaar meegemaakt, dus wie weet wat er in de zomer hier gebeurd.

Elke keer als we de stad uitrijden zie je gras, gras en nog eens gras groeien. Is ook wel nodig want de koeien hebben veel nodig. Veel worden ze niet bijgevoerd in de winter, dus moet het gras op tijd komen. De melkprijs was vorig seizoen onder de kostprijs, dus veel geld voor bijvoeren was/is er ook niet. Dus ze hebben honger!  Gelukkig is het weer goed. Een zonnetje, een buitje en je hoort het bijna groeien. En dan komt de melk ook weer. En dat gaat snel!  Van bijna nul naar dik 80 miljoen liter per dag! Compleet anders dan in Nederland waar de melkaanvoer praktisch gelijk is per dag over het hele jaar.


Hier ontploft het bijna en zie je een hele industrie van stilstand tot hollen komen. Fabriek voor fabriek wordt weer opgestart, mensen komen terug van vakantie, en rijden er heel veel melk auto’s. Paar jaar geleden werd er eerst nog biest opgehaald. (biest is de allereerste melk van de koe, en bevatĀ  heel veel afweerstoffen). Die biest werd gedroogd en verkocht in Azie. Die markt is bijna weg, dus nu drinken de kalfjes het weer. Boerderijen zoals we die in Nederland kennen, zijn hier niet. Koeien lopen hier altijd buiten, er is niet eens een binnen. Enig overdekte is de melkstal, en dat is meer tegen de zon, dan tegen de kou of de regen. Grote groepen koeien ook; een gemiddelde boer melkt hier iets meer dan 400 koeien. Zit zo’n beetje op de grens van wat je alleen aan kan, meer dan moet er een tweede man bij.

We worden al weer bang gemaakt hier door de media: ook al regent het hier bijna elke dag, de tv en de krant waarschuwen nu al voor de droogste zomer sinds jaren, El Nino schijnt er weer aan te komen. Ik weet niet hoe serieus we hier de media moeten nemen, echt nieuws hebben we hier niet, dus moet er iets worden bedacht om het papier vol te krijgen. Een van de weinige onderwerpen waar nooit teveel over kan worden geschreven is sport. Kiwi’s zijn helemaal gek op sport, vooral als ze winnen.

Op dit moment is Rugby, met een hoofdletter, hier HET nieuws. De wereldkampioenschappen in Engeland zijn hier wereldnieuws. Onze All Blacks moeten weer wereldkampioen worden. Al weken lang wordt elk stukje “nieuws” wat je maar kunt bedenken, prime time uitgezonden op tv.
Fonterra heeft zelfs de melk in zwarte flessen!! De eerste keer dat ik het zag, dacht ik dat de moterolie hier in de koeling stond! Maar nee, het is melk. Met de spelersnummers op de voorkant. En waag het niet, daar iets van te zeggen, want All Blacks zijn heilig. Begint hier nu wel erg spannend te worden, want echt goed spelen ze niet.

 Zonet op verjaardags visite geweest, daar bijna alle minuten van de laatste wedstrijd geanalyseerd met de familie. Nog erger dan voetbal in Nederland.
Heb net even gekeken wat er aan wereldnieuws in de NZ Herald staat: grootste nieuws is dat de panda’s gekloond moeten worden om te voorkomen dat ze uitsterven en dat er in Brooklyn iemand is verongelukt in een lift, omdat de deuren niet goed sloten. En daar moeten we het hiermee doen. We lezen via de Ipad nog steeds de Leeuwarder Courant en de Volkskrant. Als we daarmee stoppen, konden we wel eens zonder echt nieuws komen te zitten.

Fonterra is hier ook veel in het nieuws: melkprijs (altijd te laag), salarissen (altijd te hoog), het is nooit goed. Het bedrijf heeft ook een grote impact op de economie van het land: lage melkprijs dan zakt de dollar ook in waarde. Een groot bedrijf in een klein land.

Iedereen kent iedereen en houdt iedereen in de gaten. Iedereen heeft een mening en weet precies de oplossing. Fantastisch om te lezen of in het journaal te horen. Duurt maar een paar minuten, dan is dat ook weer voorbij en begint de sport weer. No worries!

Wij zitten er midden in en genieten er elke dag weer van.

Print Friendly, PDF & Email
Join the discussion

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 comments
  • Pracht verhaal – mooie foto’s.
    Wat is de reden dat de markt voor BIEST weg is?
    Het is de kalfjes van harte gegund – uiteidelijk maakt de mem het voor haar jongen.
    Mooi om te lezen dat de koeien daar altijd buiten lopen.
    Ik hou hier van het friese landschap MET vee buiten.

  • Hier kunnen we de komende week nog even genieten van het herfstweer!
    De pepernoten liggen al in de winkels en de zwarte/bruine/oranje/gele pieten staan over anderhalve maand weer paraat.

    Het lijkt me een goed plan dat jij en wekelijkse blog in de NZ Herald krijgt …….” Fryslan neis fan Lieuwe”
    Die zwarte lijken idd net motorolie flessen, wat is het verschil tussen de oranje en grijze doppen?
    En waarom is daar niet een constante melktoevoer?

  • Biest weg? Voorheen werd het toegevoegd aan kindervoeding. Sinds dat niet meer mag, denken klanten dat er iets mis is met biest

  • Nieuw Zeeland heeft een ander klimaat dan Nederland. Warmer, veel regen. Koeien hoeven geen onderdak of bijgevoerd te worden. Dus volgen ze de seizoenen en staan ze als het gras niet groeit, droog. Dus kalven ze allemaal in een paar weken af. Zou je de aanvoer vlak willen hebben, dan moet je dus de melkprijs in de winter fors hoger maken, om melk te krijgen. Kan alleen als er flink wordt bijgevoerd, met voer vanuit buitenland, dus duurder.
    De kostprijs is nu op zijn laagst, alles wat je aan het systeem verschuift, levert meer kosten op.

  • Moterolie: volle melk, halfvolle, calcium verrijkt, hoger eiwit, elke soort heeft een eigen kleur dop.

Website van Nelie en Lieuwe

Menu

Lieuwe

Geboren en getogen in Friesland
Na 55 jaar verhuist naar Auckland, Nieuw Zeeland.
Houdt van lekker eten, wijn en werken.